Nu har vi lämnat den dimhöljda bergens by - Boun Tai

Lördag - söndag

Nu har vi lämnat Vientiane med flyg mot Odoun Xay. Väl där mötte vår chaufför oss och tog oss till Boun Tai, byn där vårt skolutbyte ska äga rum. Att ta sig till Boun Tai är som att åka Balder i 4 timmar. Några av oss kände allt lite i magen, men vi behöll allt! Väl framme checkade vi in på hotellet, låg vandrarhemstandard, och fick en välbehövlig natts sömn.

Dagen efter var en ”lära känna” Boun Tai samt förberedelser för morgondagens lektioner i engelska där tjejerna ska presentera sig själva, Öjersjö Brunns skola och Sverige. Vi hann även med ett besök hos vår guide Noi och de tjejerna som bor hos henne. Ett spännande möte där systerskap bildades mellan Sverige och Laos. Det var en härlig syn att se. Tjejerna konstaterade och den stora skillnaden mellan den moderna huvudstadens bekvämligheter och den enkla byns grusvägar och bebyggelse. Här skall ska vi leva en vecka.

 

Bland det första vi konstaterade var att det behagliga, nästan svenska,sommarvädret vi hade i Vientiane nu förbytts till ett mer rått och kyligt nästan höstväder. Kvällarna och morgnarna är ruggiga, vi har en temperatur på 15,7 C på rummen när vi vaknar. Tur är dock att när solen tittar fram tinar vi upp och lagren av kläder droppar av.

 

 

 

 

 

Måndag

Vårt första möte denna dag hade vi med skolchefen i Phongsalydistriktet och hans personal. Möte hade en slags informationskaraktär med många artighetsfraser. Mer spännande var dock samtalen vi hade med personalen på utbildningsförvaltningen. De var väldigt intresserade av oss och ville veta mer om vår skolform och även mer om Sverige. Vi ser framemot att få träffa elever och lärare.

Efter lunch, bästa nudelresturangen i Boun Tai, gick vi till skolan. Vi var med i två klasser som hade engelska. Efter en timmes lektion där vi stöttade läraren i uttal och förklarade ordklasser fick våra elever göra sina presentationer inför klasserna. De gjorde det mycket bra och uppskattades av klasserna. Några av de Laotiska eleverna fick chansen att berätta om sina liv och det var verkligen spännande livsöden.

I slutet av dagen kom ett önske mål om att vi pedagoger kunde hålla engelsk- och datorlektionerna imorgon så att de laotiska lärarna kunde se hur vi undervisade. Vi tackade ja till det och gick hem och förberedda morgondagens lektioner. Detta kändes spännande och samtidigt lite pirrigt.

 

Våra elevers kommentarer i en mening efter en vecka:

 

  • Detta är erfarenheter för livet! (Filippa)

  • En jätterolig upplevelse! (Frida)

  • Jag tycker detta är lärorikt! (Anna)

  • Detta är mäktigt! (Ida)

  • Detta är annorlunda! (Cecilia)

     

 

 

Tisdag

Nu är vi igång med skolutbytet i Boun Tai. Fredrik har gått in i engelskalektionerna med hull och hår. Han undervisar och ger läraren respons på varje rast. Frida och Ida stöttar upp med att göra rollspel och läsövningar inför hela klassen. Andra delen av gruppen är med Mikael som undervisar i grundläggande datorkunskap. Anna, Filippa och Cecilia förklarar på engelska och teckenspråk hur man öppnar ett textdokument och sparar på skrivbordet. Det är tur att vi har med våra underbara elever!

På kvällen hade vi en träff med tjejerna som bor hos vår guide Noi. Hennes tjejer är så spända på att få umgås mer med våra tjejer. Kvällen slutade med att vi alla fick Akkhanamn.

Anna – Aboo (den älskade, vackra)

Frida – Abia (generös, omsorgsfull)

Cecilia – Anor (tålmodig, uthållig, lugn)

Ida – kommer senare

Filippa – kommer senare

Kerstin – kommer senare

Fredrik – Aloo (kreativ, får människor att skratta)

Mikael – Atsa (bryr sig om)

Lars – Ano (smart)

 

 

 
Onsdag

Det känns som att dagarna ser likadana ut när vi är på skolan. Fredrik har fortsatt med sina engelskalektioner och Mikael med datorkunskap. I Laos kan allt hända. Mitt under Fredriks lektion kom en grupp från skolan och hade inspektion. Eleverna fick lägga sina händer på bänkarna för att kolla hygienen. Man kollade också längden på killarnas hår samt om tjejerna hade satt upp sitt. Även kläderna skulle vara hela och rena. Efter lunchen fick vi reda på att lektionerna var inställda, det var bara att packa ihop och hitta på något annat.

Lars, vår filmare, ville besöka en by där en av Noi´s elever bor i och då passade Cecilia och Mikael på att hänga med. Detta var en fantastisk upplevelse att få möte en grupp Akkha på 2 000 meters höjd. Resten av gruppen gick ner till floden för bad och lek med våra nya vänner i boendet. Det var friskt i vattnet men till slut hade alla doppat sig till många skolbarns förtjusning.

Kvällen avslutade vi med att sortera kläder i olika storlekar inför morgondagens klädutdelning i byn Pok Nam.

 

 

 

Torsdag

Friskt är vad vi kan säga om att kliva upp denna morgon på hotellet, 13,7 grader! Vi startade även denna morgon med frukost bestånde av nu 3 dagar gammalt bröd och tubost. Som tur var har Kerstin skaffat en vattenkokare så vi kan få i oss något varmt. Idag skall vi besöka 4 Akkhabyar och på en av dem skall vi dela ut kläder till de som behöver. Innan klädutdelningen blev vi bjuda till byledarens hus för middag och samtal. Nu var det dags. På en presenning lades kläderna upp och byns barn ställde upp i storleksordning för att få något plagg som kunde värma. Noi berättade för oss att i dessa byar har temperaturen varit ner under 0 grader vissa nätter. I 30 grader och sol stod våra tappra tjejer och assisterade denna långa utdelning. Vi var att lite röda och kinderna och näsorna när vi pustade ut i bussen hem.

Kvällen avslutade vi på en koreansk restaurang, gott och kanske en affärsidé!?

 

 

Fredag

Sista dagen i Boun Tai började som många andra dagar med att vi hade engelska- och datorlektioner. Fredrik tyckte det var svårt att undervisa eftersom bara en tredjedel av klassen hade läroböcker och knappt hälften kunde läsa. Det intressanta var att de arbetade med material för årskurs 7-8.

Idag fick vi också vara bröllopsgäster. En före detta anställd hos Kerstin, när hon arbetade i Laos, gifte sig. Vi bjuds på lunch tillsammans med ca. 300 gäster.

Eftermiddagen tillbringade vi på skolan och lärde eleverna brännboll. Vi förklarade reglerna med teckenspråk och engelska och vi fick många skratt tillsammans. Det blir för nästa grupp att lyfta brännboll igen.

På kvällen bjuds vi på dansuppvisning av eleverna och vi själva dansade små grodorna och sjöng Idas sommarvisa och Du gamla du fria. Vi överlämnade också datorer som uppskattades mycket.

Sista kvällen var vikt för tjejerna hos Noi. Våra tjejer hade svårt att slita sig från sina nyvunna vänner. Adresser och facebook delades hej vilt. Detta har blivit vänskap för livet.

 

 

 

Nu återstår bara 3 dagars resa hem. Vi startar imorgon klockan 07.00 med mellanlandningar i Vientiane, Bangkok och Helsingfors.

Vi ses på tisdag i skolan, vi berättar och visar mer då!

 

/Anna, Filippa, Frida, Cecilia, Ida, Kerstin, Fredrik och Mikael

 

 

1 Andreas:

skriven

Hej på er!

Jag är väldigt spänd på att träffa er alla och höra hur ni haft det. Har förstått att allt gått bra. Jag hoppas ni har massor av erfarenheter och upplevelser med er som ni kommer sprida till era kompisar. Jag är tyvärr på utbildning tisdag till torsdag. Vi hörs sedan!

Kommentera här: